Preview Mode Links will not work in preview mode

I Tyngre Rehab podcast diskuterar värdarna Daniel Andréasson, Kenneth Färnqvist, Erwin Lindén och Oskar Ek allt som berör rehab, träning och smärta. Ambitionen är att förmedla evidensbaserad kunskap på ett lättbegripligt sätt som alla lyssnare kan ha nytta av. Följ oss på instagram under @tyngrerehab, där vi lägger upp nyheter, studier och notiser inom områden vi finner intressanta.

Jul 25, 2020

Tillsammans med David Holmgren, specialist inom fysisk aktivitet och idrottsmedicin, diskuterar vi korsband, vad är det för något? Vilken funktion fyller det? Bör man operera om man skadat korsbandet? Detta är del 1 av 3. I nästkommande avsnitt diskuterar vi rehab efter skada, och till sist kommer vi svara på lyssnarfrågor.

Har ni några frågor inför nästa avsnitt, mejla in på rehab@tyngre.se eller skriv i kommentarsfältet på IG. Vill ni komma i kontakt med David, för att ställa frågor eller kanske intresserad av specialisthandledning, gå in på @fysiostockholm på instagram.

  • 00:00:00 – Intro och presentation av David
  • 00:12:30 – Vad är korsbanden i knät, dess funktion, skademekanism och vilka drabbas av främre korsbandsskador?
  • 00:23:17 – Hur vet man att korsbandet är skadat och hur väljer man vad man borde göra?
  • 00:53:45 – Vilka operationstyper används för främre korsbandet, rehabprognosen i stora drag samt återgång i idrott? Inkluderar avdelningarna Veckans fråga och Veckans spaning.
  • 00:56:45 – 00:58:16 – Veckans fråga: Närmare förklaring av ”koppanalogin” för smärta?
  • 01:09:45 – 01:12:50 – Veckans spaning: Daniel tipsar om Cochrane och kunskapsinhämtning

Följ Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @TyngrerehabDaniel Andréasson, Kenneth FärnqvistAdrian Valkeaoja och Erwin Lindén.

Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.